Wat is co-extrusion?

Als je op zoek bent naar houtcomposiet tuinmaterialen, dan kom je vaak de term "co-extrusion" of "co-extrusie" tegen. Maar wat betekent co-extrusion nu eigenlijk?

Co-extrusion is een productietechniek waarbij meerdere materialen tegelijkertijd door een spuitkop worden geperst. Bij houtcomposiet tuinmaterialen wordt co-extrusion gebruikt om een beschermlaag aan te brengen op het houtcomposiet. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het houtcomposiet beter bestand is tegen slijtage, UV-straling, vocht en andere weersinvloeden.

Hoe werkt co-extrusion?

Bij co-extrusion worden twee of meer materialen gelijktijdig door een spuitkop geperst. Het materiaal dat als basis dient, in dit geval het houtcomposiet, wordt samen met het materiaal voor de beschermlaag (vaak een polymeer) door de spuitkop geperst. Door de hoge druk en temperatuur versmelten de materialen met elkaar en ontstaat er één geheel.

Wat zijn de voordelen van co-extrusion?

Co-extrusion heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere productietechnieken. Ten eerste zorgt de beschermlaag voor een verlengde levensduur van het houtcomposiet. Doordat het houtcomposiet beter bestand is tegen weersinvloeden en slijtage, blijft het langer mooi en hoef je minder onderhoud te plegen.

Daarnaast zorgt de beschermlaag voor een betere kleurvastheid. Het houtcomposiet blijft langer dezelfde kleur behouden, zelfs als het wordt blootgesteld aan zonlicht en andere weersinvloeden.

Tot slot zorgt de beschermlaag ervoor dat het houtcomposiet beter bestand is tegen krassen en vlekken. Dit maakt het materiaal ideaal voor toepassingen in de tuin, zoals schuttingen, vlonderplanken en gevelbekleding.

Waarom kiezen voor houtcomposiet met co-extrusion?

Als je op zoek bent naar duurzame tuinmaterialen die weinig onderhoud vergen, dan is houtcomposiet met co-extrusion een uitstekende keuze. Door de beschermlaag blijft het materiaal langer mooi en is het beter bestand tegen weersinvloeden en slijtage. Hierdoor heb je jarenlang plezier van je tuinmaterialen, zonder dat je veel tijd en geld hoeft te investeren in onderhoud.

Bij Compoziet kun je terecht voor verschillende soorten houtcomposiet tuinmaterialen met co-extrusion beschermlaag. Kijk gerust eens rond in onze webshop en ontdek het volledige assortiment.

Meer blogs