Stap 1: Tuinpalen plaatsen

Tussen jouw tuinpalen of muur en tuinpaal adviseren wij een ruimte van 92,5 cm vrij te houden voor de tuindeur inclusief de stootlijst. 

De vlakke zijde van de tuinpaal (dus zonder uitsparing) gebruik je voor het monteren van de duimen (stap 7).

Als je gebruik maakt van een metalen kokerprofiel in de tuinpalen schuif je die nu in de tuinpaal waaraan de deur komt te hangen. Als je gebruik maakt van een kozijnprofiel dan kun je die nu ook vastzetten op de twee tuinpalen. Gebruik hiervoor de volgende schroeven met ringen:

Het gebruik van een slagschroevendraaier wordt aanbevolen. 

 

Stap 2: Bepaal de draairichting

Bepaal hoe jouw tuindeur gemonteerd gaat worden. Wat wordt de binnenkant (tuinkant) en waar komen de scharnieren? Belangrijk om rekening mee te houden is dat tuindeuren nooit naar buiten open mogen slaan. 

 

Stap 3: Hengen monteren

Pak de tuindeur uit en verwijder al het plastic van de aluminium profielen. Leg daarna de tuindeur op een vlakke ondergrond met de binnenzijde (tuinkant) naar boven. Het beste kan je de tuindeur op een paar schragen leggen. Nu monteer je de hengen met de bijgeleverde bouten van 55 mm (binnenkant) en de dopmoeren (buitenkant). Houd rekening met de draairichting die je bij stap 1 bepaald hebt. 

 

Stap 4: Dagschoot controleren

Controleer of de dagschoot van jouw tuindeur de juiste kant op staat. Is dit niet het geval, dan kun je de dagschoot eenvoudig omdraaien. Draai de twee schroeven van de slotkast los en haal de slotkast uit het frame. Houd de slotkast als volgt vast (ondersteboven), druk het dagschoot in en draai het om: 

Nu zet je de slotkast weer terug in het deurframe.

 

Stap 5: Deurbeslag monteren

Steek de deurklink met de krukstift van onder naar boven door het deurframe:

Monteer de andere zijde van de deurklink met de twee bijgeleverde patentbouten. Nu druk je de cilinder van boven naar beneden door het deurframe. Deze zet je vast met de meegeleverde schroef:

 

Stap 6: Duimen monteren

Zet de duimen als volgt in elkaar en ze vast op de hengen:

 

Stap 7: Duimen vastzetten 

Montage aan tuinpaal

Til de tuindeur met twee personen op en zet hem op zijn plaats. Zorg ervoor dat de deur waterpas staat. Teken de twee gaten van elke duimen af op het hart van de tuinpaal. In totaal teken je dus 2 x 2 gaten af. Haal nu de tuindeur weer weg en haal de duimen weer los van de deur. Boor de afgetekende gaten voor in het midden van de tuinpaal. Begin met een kleine boor eindig met boor 8. Je boort door drie lagen aluminium (en eventueel door het verstevigingsprofiel in de tuinpaal). Je monteert nu de duimen aan de tuinpaal. Deze zet je vast met de meegeleverde M8 bouten met een lengte van 70 mm. Deze bouten worden vastgezet met de M8 ringen en moeren 'in' de tuinpaal. Na de montage zijn deze moeren niet meer zichtbaar. Je dekt ze namelijk af met de afdekstrip van de tuinpaal. 

 

Montage aan muur/gevel 

Til de tuindeur met twee personen op en zet hem op zijn plaats. Zorg ervoor dat de deur waterpas staat. Teken de gaten van de duimen af op de muur/gevel. In totaal teken je dus 4 gaten af. Haal nu de tuindeur weg en haal de duimen weer los van de deur. Boor de afgetekende gaten. Nu kun je de geschikte (slag)pluggen monteren in jouw muur/gevel. Je monteert nu de duimen aan de muur/gevel.

 

Stap 8: Monteer de tuindeur

Als de duimen op zijn plek zitten kun je de tuindeur aan deze duimen monteren (zoals op de foto bij stap 6).

 

Stap 9: Stootlijst monteren

Schuif nu de meegeleverde stootlijst in de uitsparing van de tuinpaal en laat hem zakken. Je zult hiervoor waarschijnlijk een keukentrapje nodig hebben. Je kunt ervoor kiezen om de stootlijst in de boren en vast te zetten op de tuinpaal. Het is geen vereiste en er zijn geen schroeven voor meegeleverd. 

  

Stap 10: Tuindeur stellen

Dit is een secuur klusje. Je gebruikt de grote bouten op de duimen om de afstand van de deur tot de stootlijst te stellen. Ook kun je met deze bouten de tuindeur waterpas zetten. 

Klaar!