Hoe monteer je kunststof gevelbekleding?

Wil je zelf composiet rabatdelen monteren? Zorg dan voor een goede voorbereiding en ga niet te overhaast van start. Het monteren van de traditionele rabatdelen is erg eenvoudig, maar een goede voorbereiding blijft erg belangrijk. Zo is een goede ventilatie onder de rabatdelen enorm belangrijk. Met deze montagegids helpen wij je graag op weg, zodat jij straks de show kunt stelen met jouw vernieuwde gevel, tuinhuis, schuur of houthok.

Wat heb ik nodig voor de montage van rabatdelen?

Voor de montage van de traditionele kunststof rabatdelen zijn er een aantal onderdelen benodigd. Naast de rabatdelen, waar je kunt kiezen tussen een zwarte of witte uitvoering, heb je in ieder geval de startclips nodig. Deze zijn enkel voor de eerste rij rabatdelen bestemd. Alle overige planken haken op de onderliggende plank en worden met rvs schroeven vastgezet.

De traditionele rabatdelen moeten gemonteerd worden tegen een goed rachelwerk. Je kunt hiervoor gebruikt maken van houten latten, maar ook van de composiet onderbalken. Wanneer de composiet rabatdelen tegen de woning aan gemonteerd worden, is een dampwerende folie nodig. Voor de afwerking van deze gevelbekleding maak je gebruik van de hoekprofielen. Deze kun je plaatsen rondom de kozijnen of op buitenhoeken van 90 graden. Voor de binnenhoeken van 90 graden hebben wij een speciaal binnenhoekprofiel. Plaats je de traditionele gevelbekleding over lengtes langer dan vier meter? Dan kun je de koppelstukken gebruiken voor een naadloze verlenging van de planken.

Voor de montage heb je natuurlijk ook goed gereedschap nodig. Vaak moeten de rabatdelen ingekort worden. Dit kun je het beste doen met een afkortzaag en fijn vertand zaagblad. Een boormachine gebruik je voor het vastzetten van de clips en schroeven.

Een opsomming van de benodigde materialen:

  • Traditionele composiet rabatdelen
  • Startclips voor de traditionele rabatdelen
  • Hoekprofielen – binnenhoek of buitenhoek
  • Koppelstuk
  • Rachelwerk – hout, composiet of aluminium
  • Afkortzaag met fijn zaagblad (composiet)
  • Boormachine met schroefbit en houtboor
  • Waterpas

Hulp nodig bij het bepalen van alle benodigde materialen en hoeveelheden? Neem contact met ons op of vraag een uitgewerkte offerte aan.

Stap 1 – De basis

Een goede basis voor de kunststof rabatdelen is erg belangrijk voor jarenlang plezier zonder onderhoud. De onderregels die gebruikt worden moeten minimaal vier centimeter dik zijn, voor een goede ventilatie onder de planken.

Het rachelwerk zal haaks onder de rabatdelen gemonteerd moeten worden. Kies je voor een horizontale montage van de rabatdelen, dan zullen de onderregels verticaal tegen de gevel aan komen. Bij de verticale montage is dit andersom. Waar je rekening mee zult moeten houden is dat de onderregels maximaal 45 centimeter uit elkaar mogen komen en over het volledige oppervlak verdeeld moeten worden. Wanneer de rabatdelen in het verlengde van elkaar geplaatst zullen worden, zal er onder de kopse kant van beide planken een aparte onderregel geplaatst moeten worden. Zo zorg je voor een stabiele ondergrond.

Stap 2 – Het monteren van de startclips

Voor het correct monteren van de traditionele rabatdelen zullen er startclips gebruikt moeten worden. Deze worden op elke onderregel en in een rehcte/waterpas lijn vast gezet. De startclips zullen 15 mm van de onderkant van de onderregels af moeten blijven, zodat het rabatdeel er netjes overheen valt en er aan de onderzijde voldoende ruimte blijft.

Tip: Het waterpas stellen van de startclips is een heel nauwkeurig werkje. Gebruik hiervoor een rabatdeel en een waterpas om dit zo nauwkeurig mogelijk te stellen. Een paar extra handjes kan je veel tijd schelen.

Stap 3 – De traditionele rabatdelen monteren

De eerste plank van de composiet rabatdelen haakt in de zojuist aangebrachte startclips. Nu boor je de rabatdelen ruim en ovaal voor in de uitsparing van de “lip”. Neem hiervoor een (hout)boor met een 1 millimeter grotere diameter dan de schroef die je gaat gebruiken. Gebruik je een schroeven van 3,5 mm, dan boor je dus voor met 4,5 mm. Zo blijft het rabatdeel voldoende ruimte houden om goed te kunnen werken (krimpen en uitzetten). De rvs schroeven zet je altijd “handvast” vast.

Voor het vastzetten van de raatdelen gebruik je goede rvs schroeven. De lengte van de schroeven bepaal je op basis van de dikte van de onderregels die je gebruikt. Zorg dat je er nooit door heen kunt boren!

Het volgende rabatdeel schuif je over de vorige heen en zet je weer op dezelfde manier vast. Zo ga je door tot je aan het eind bent.

Tip: Is de oppervlakte waarop je gaat monteren langer dan 10 meter? Werk dan in afzonderlijke delen met de koppelstukken of monteer de rabatdelen in halfsteens verband.

Stap 4 – De laatste loodjes

Wanneer het laatste rabatdeel gemonteerd zit, kun je bijna gaan genieten van het eindresultaat. Enkel de afwerking van het project moet nog gebeuren. De buitenhoeken van 90 graden en kozijnen kunnen netjes afgewerkt worden met de hoekprofielen, rondom de buitenzijdes kunnen de hoekprofielen aangebracht worden voor het wegwerken van de zaagranden.

De hoekprofielen kunnen geschroefd worden. Zorg er voor dat deze dan vast gezet kunnen worden op een punt waar ook een onderregel zit, zodat deze stevig vast komt te zitten. Boor ook hier eerst voor en zet de schroeven “handvast” vast, zo zorg je dat de werking van het materiaal niet gehinderd wordt.

Zodra je klaar bent met de afwerking van het project moet je enkel nog je spullen opruimen en kun je gaan genieten van een vernieuwde gevel, schuur of houthok. Deel je wat mooie foto’s van het eindresultaat met ons?

Instructies.

Composiet schutting zwart - composiet

Composiet schutting

Lees meer over het plaatsen van onze composiet schutting met vlakke schuttingplank met houtnerf.

Composiet schutting rhombus

Voor het plaatsen van onze composiet schutting met rhombus profiel lees je deze instructie.

Premium Composiet Schutting Rhombus Eiken - composiet

Premium Composiet Schutting

Lees meer over het plaatsen van onze Premium Composiet schutting.

Premium Composiet Tuindeur Eiken - composiet

Premium Composiet tuindeur

Het monteren van een tuindeur doe je met twee personen. Hoe je dat doet lees je hier.

Sample vlonderplank massief bruin/teak - composiet

Vlonderplanken

Hier vind je de instructie voor het monteren van onze massieve vlonderplanken.

Rhombus gevelbekleding Teak kwaliteit premium

Premium rabatdelen rhombus

Onze premium rabatdelen monteer je met montageclips. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Rabatdeel rhombus teak - composiet

Rhombus rabatdelen

Onze standaard rabatdelen met rhombusprofiel monteer je met schroeven. Goed voorboren dus. De hele instructie lees je hier.

Rabatdeel traditioneel zwart - composiet

Traditionele rabatdelen

Het monteren van onze traditionele rabatdelen gaat razendsnel. Lees vooraf wel deze montagesinstructie.

Schutting helder glas horizontaal - composiet

Schutting glas horizontaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.

Schutting mat glas verticaal - composiet

Schutting glas verticaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.