Hoe monteer je rhombus gevelbekleding?

Wil jij je eigen rhombus gevelbekleding monteren? De montage van de rhombus rabatdelen is erg eenvoudig, maar een goede voorbereiding is erg belangrijk. Zo zul je er voor moeten zorgen dat er onder (achter) de rabatdelen voldoende ruimte is voor een goede ventilatie. Met deze handige montagegids helpen wij je graag op weg, zodat jij straks kunt genieten van een prachtig eindresultaat.

Wat heb ik nodig voor de montage van de rhombus gevelbekleding?

Om de rabatdelen met rhombusprofiel te kunnen monteren heb je een aantal onderdelen nodig. Uiteraard heb je de rabatdelen zelf nodig. Belangrijk is ook een goed regelwerk waarop de rabatdelen gemonteerd gaan worden. Dit regelwerk kun je maken van composiet onderbalken, aluminium onderbalken of houten balken. De balken die je gebruikt komen maximaal 45 centimeter uit elkaar te zitten. Wanneer je de rhombus gevelbekleding tegen de woning aan gaat monteren, is er een dampremmende folie nodig.

Aan accessoires zijn er verschillende opties. Het normale hoekprofiel (L-vormig) kun je gebruiken rondom de kozijnen of als afwerking van een buitenhoek van 90 graden. Het blokhoekprofiel kun je mooi gebruiken wanneer er bij jouw project maar sprake is van 1 buitenhoek van 90 graden. Dit profiel kun je dan mooi als startprofiel gebruiken, deze heeft dezelfde uitstraling als het rhombus rabatdeel. Het F-profiel is te gebruiken als startprofiel, maar kan ook zeer mooi toegepast worden rondom de kozijnen. De rhombus rabatdelen kun je vastzetten met schroeven, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van montageclips. Door montageclips te gebruiken voorkom je dat het materiaal gaat bollen bij warm weer. 

Goed gereedschap mag ook niet ontbreken voor de montage. Het komt vaak voor dat de rabatdelen ingekort moeten worden. Dit kun je het beste doen met een afkortzaag en een fijn zaagblad. Een boormachine met een houtboor gebruik je voor het voorboren van de rhombus gevelbekleding. De boormachine met bitje gebruik je voor het vastzetten van de rabatdelen met rvs schroeven.

Een overzicht van de benodigde materialen:

  • Rhombus rabatdelen
  • RVS schroeven
  • Hoekprofiel, normaal of blok
  • F-profiel
  • Montageclips Rhombus Rabatdelen
  • Regelwerk (composiet, aluminium of hout)
  • Afkortzaag met fijn vertand zaagblad
  • Boormachine met bitje en houtboor
  • Waterpas

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de benodigde materialen en hoeveelheden? Neem contact met ons op of vraag een offerte op maat aan.

Stap 1 – Het regelwerk

Een goede en stevige basis bij de rhombus gevelbekleding is erg belangrijk, zodat je jarenlang kunt genieten van dit mooie product.

Het regelwerk moet haaks onder de rabatdelen gemonteerd worden. De rhombus planken worden vaak verticaal gemonteerd, het regelwerk monteer je dan horizontaal. Zoals eerder al aangegeven zullen de regels van de onderconstructie maximaal 45 centimeter uit elkaar komen te zitten. Ga je de rabatdelen in het verlengde van elkaar plaatsen? Dan heeft iedere kopse kant een aparte onderregel nodig.

Stap 2 – Het monteren van het blokhoekprofiel of F-profiel (optioneel)

Wanneer je bij jouw project gebruik maakt van het blokhoekprofiel of het F-profiel, zullen deze eerst gemonteerd moeten worden voordat je kunt beginnen met het plaatsen van de rabatdelen.

Voor het blokhoekprofiel is het belangrijk om te weten dat dit het startpunt is vanaf een buitenhoek van 90 graden en je vanuit dit profiel twee kanten op kunt werken. Je kunt hierin niet eindigen. Het F-profiel kan zowel als start- en eindprofiel gebruikt worden, maar ook rondom de kozijnen.

Beide profielen boor je ruim en ovaal voor in de daarvoor bestemde uitsparing en zet je vast op iedere onderregel met rvs schroeven. Zodra deze vast zitten, kun je beginnen met het monteren van de rhombus rabatdelen.

Tip: Gebruik je het F-profiel rondom het kozijn? Boor dan bij het deel dat boven het kozijn zit een aantal kleine gaatjes in het profiel voor de afwatering.

Stap 3 – De rhombus rabatdelen monteren

Bij het monteren van de eerste plank hangt er van af welk profiel je als eerste hebt geplaatst. Wanneer je vanuit het blokhoekprofiel de rabatdelen gaat monteren, kun je deze direct mooi in de daarvoor bestemde uitsparing in de lip van de plank vastzetten met rvs schroeven. De schroeven zet je altijd “handvast” vast. Boor altijd ruim en ovaal voor, zo heeft de plank voldoende ruimte om te kunnen werken!

Of gebruik de Montageclips voor Rhombus Rabatdelen om de rabatdelen vast te zetten. Dan is alleen het advies om elke rabatdeel halverwege de plank met 1 schroef vast te zetten. Ook dit gat ruim voorboren. Deze schroeft zorgt ervoor dat het rabatdeel op zijn plek blijft. De montageclips doen de rest. 

Werk je met een F-profiel of wellicht zonder F-profiel, dan zul je tussen het eerste en het tweede blokprofiel van het rabatdeel de plank vast moeten zetten. Boor ook hier ruim voor en zet de plank “handvast” vast.

Vanaf de eerste plank schuif je iedere volgende plank zo over de vorige heen, werk je de schroeven uit de vorige plank direct uit het zicht en ga je door tot je aan het eind bent.

Stap 4 – De afwerking

Aangekomen bij het laatste deel is de kans groot dat deze over de lengte ingekort moet worden. Dit kan zeer goed met een invalzaag (liniaal-zaag), gebruik ook hier een fijn vertand zaagblad. Deze laatste plank zet je met rvs schroeven vast tussen het laatste en voorlaatste profiel. Boor weer ruim voor en zet de plank “handvast” vast.

Gebruik je het L-vormige hoekprofiel voor de afwerking, dan kun je deze nu ook gaan plaatsen. De hoekprofielen kunnen geschroefd worden op de punten waar je deze wilt plaatsen. Zorg dat je deze op een stevig punt vast kunt zetten. Je boort ook deze eerste voor, voordat je  het profiel vast schroeft. Zo zorg je dat de werking van het materiaal niet gehinderd wordt.

Ben je hier klaar mee? Dan moet je alleen nog het gereedschap en materialen opruimen en kun je eindelijk genieten van de prachtige rhombus gevelbekleding. Deel je wat mooie foto’s van het eindresultaat met ons?

Instructies.

Composiet schutting zwart - composiet

Composiet schutting

Lees meer over het plaatsen van onze composiet schutting met vlakke schuttingplank met houtnerf.

Composiet schutting rhombus

Voor het plaatsen van onze composiet schutting met rhombus profiel lees je deze instructie.

Premium Composiet Schutting Rhombus Eiken - composiet

Premium Composiet Schutting

Lees meer over het plaatsen van onze Premium Composiet schutting.

Premium Composiet Tuindeur Eiken - composiet

Premium Composiet tuindeur

Het monteren van een tuindeur doe je met twee personen. Hoe je dat doet lees je hier.

Sample vlonderplank massief bruin/teak - composiet

Vlonderplanken

Hier vind je de instructie voor het monteren van onze massieve vlonderplanken.

Rhombus gevelbekleding Teak kwaliteit premium

Premium rabatdelen rhombus

Onze premium rabatdelen monteer je met montageclips. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Rabatdeel rhombus teak - composiet

Rhombus rabatdelen

Onze standaard rabatdelen met rhombusprofiel monteer je met schroeven. Goed voorboren dus. De hele instructie lees je hier.

Rabatdeel traditioneel zwart - composiet

Traditionele rabatdelen

Het monteren van onze traditionele rabatdelen gaat razendsnel. Lees vooraf wel deze montagesinstructie.

Schutting helder glas horizontaal - composiet

Schutting glas horizontaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.

Schutting mat glas verticaal - composiet

Schutting glas verticaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.