Zelf een Composiet Schutting plaatsen?

 

Wil jij zelf een composiet schutting plaatsen? Bereid je dan eerst goed voor en ga niet overhaast van start. Een goede voorbereiding bij het plaatsen van een schutting is namelijk erg belangrijk. Zo kom je tot een loodrecht resultaat. Wij helpen je graag op weg in een paar stappen

Wat heb ik nodig om een schutting te plaatsen?

Voor het plaatsen van een schutting zijn er verschillende zaken nodig. Je hebt een schutting nodig en bijpassende tuinpalen. Het aantal schuttingen dat je nodig hebt is erg eenvoudig te bereken. Je kunt hiervoor het totaal aantal strekkende meters delen door 1,87. Wanneer je de uitkomst afrondt naar boven en uitkomt op een heel getal heb je het aantal schuttingen dat nodig is. Het aantal benodigde tuinpalen is doorgaans het aantal schuttingen plus één.

Voor het monteren van de schuttingen van Compoziet zijn er geen montagebeugels nodig. De planken schuif je namelijk zo tussen de palen. Wij zorgen ervoor dat al het montagemateriaal wordt meegeleverd. Alleen slagpluggen voor montage van een tuinpaal aan de wand en snelbeton leveren wij niet mee.

Naast deze materialen mag goed gereedschap niet ontbreken. Vaak komt het voor dat een schuttingdeel ingekort moet worden, dit doe je met een afkortzaag en fijn zaagblad.

Een opsomming van wat je naast de geleverde Compoziet materialen nodig hebt:

- (afkort)zaag
- Schroevendraaier of schroefmachine
- Schep en/of grondboor (12 cm diameter)
- Optioneel: 1 zak snelbeton per tuinpaal
- Stuk touw
- Waterpas
- Rubber hamer

Stap 1 – Het begin

Nadat je de oude schutting hebt verwijderd kan het plaatsen van jouw composiet schutting beginnen. Belangrijk is om de plaats te bepalen waar je de eerste tuinpaal wilt plaatsen. Die plaats je doorgaans tegen de muur. Hierbij zal het nodig zijn de tuinpaal wat in te korten, om te voorkomen dat je op de fundering van je woning uitkomt. Deze tuinpaal kan met slagpluggen (minimaal 3 stuks) verankerd worden tegen de muur. Je kunt deze tuinpaal aan de onderzijde ook nog voorzien van snelbeton, maar in de meeste gevallen volstaat montage met slagpluggen. Om de juiste hoogte van de tuinpaal te bepalen houd je rekening met de totale hoogte van jouw schutting inclusief het onder- en bovenprofiel. Tel daar nog eens 1,6 centimeter bij op voor het afdekkapje van de tuinpaal.

  • Voor onze standaard hoge composiet schutting komt dit op 186,4 cm.
  • Voor onze extra hoge composiet schutting komt dit op 201,5 cm.

Je kunt zelf bepalen hoeveel vrije ruimte je onder het onderprofiel van de schutting aanhoudt. Die ruimte tel je er als laatste nog bij op om de totale hoogte van de tuinpaal te berekenen.

Het kan voorkomen dat je de tuinpaal moet inkorten wanneer je deze tegen de woning plaatst. Dit kan goed met een afkortzaag en aluminium zaagblad.

Stap 2 – Monteer de aluminium klemmen

De onder- en bovenprofielen komen te haken in de tuinpaal. Hiervoor zit een aparte uitsparing in de sleuf van de tuinpaal. Om de profielen goed te laten haken leveren wij hier voor speciale aluminium klemmen mee. Deze schroef je met de bijgeleverde schroeven vast in de uitsparing in het onder- en bovenprofiel.

Onderprofiel en bovenprofiel voor montage schutting

Stap 3 – Het plaatsen van de overige tuinpalen

Na het plaatsen van de eerste tuinpaal is het zaak om een rechte lijn te spannen naar het eindpunt. Dit kan met behulp van een stuk touw, waar alle tuinpalen op de juiste afstand van elkaar tegenaan geplaatst worden.

Om de plek van de volgende tuinpaal te bepalen kun je gebruik maken van de aluminium onder- en bovenprofielen. Deze profielen zijn 181,5 cm lang en vallen aan iedere zijde 4 mm in de tuinpaal. De vrije ruimte tussen de palen komt daarmee uit op 180,7 cm.

De tuinpalen zullen voor minimaal een derde van de lengte in de grond geplaatst moeten worden om de stevigheid te garanderen. Het gat hiervoor kun je graven met een grondboor (diameter 12 cm) en verder uitgraven met een goede schep. Plaats de tuinpaal in de grond en zorg er voor dat alle tuinpalen op dezelfde hoogte als de beginpaal staan en stort rondom de paal snelbeton (optioneel). Het is belangrijk om in de gaten te houden of de paal waterpas blijft staan tijdens het uitharden van het beton.

Tip: Om te voorkomen dat de aluminium tuinpaal gaat reageren op het beton, kun je een plastic zak om de tuinpaal doen voordat je het beton stort. Zo is er geen direct contact tussen het snelbeton en het aluminium. De zak kun je na het uitharden van het beton weg snijden.

Tip: Voordat je de tuinpaal in het beton zet, schuif je de aluminium afdekstrip in de sleuf van de tuinpaal die je niet gaat gebruiken. Het kan namelijk voorkomen dat de afdekstrip moeizaam in de tuinpaal schuift. Je kunt dan een andere sleuf gebruiken of de sleuf inspuiten met WD40. 

Stap 4 – Het plaatsen van de onderprofielen

Wanneer de tuinpalen staan en de aluminium klemmen op de profielen gemonteerd zijn, kun je het onderprofiel gaan plaatsen. Het onderprofiel komt te steunen op de meegeleverde stoppers. Deze stoppers schroef je vast met de bijgeleverde schroef op de juiste hoogte voor jouw schutting. Dit doe je in alle tuinpalen. De stoppers moeten allemaal op dezelfde hoogte komen te zitten, zodat jouw schutting er straks enorm strak bij staat. Nu kun je het onderprofiel in de paal schuiven. Als het profiel klemt gebruik je een rubber hamer om het op haar plek te krijgen (tot aan de stoppers). 

Het onderprofiel plaatsen

Stap 5 – Het stapelen kan beginnen

Zodra het onderprofiel waterpas gemonteerd zit en rust op de stoppers, kan het stapelen van de schuttingplanken beginnen. Stapel de schuttingplanken vanaf het onderprofiel op tot de door jou gewenste hoogte.

Stap 6 – Het bovenprofiel plaatsen

Wanneer je de laatste schuttingplank opgestapeld hebt, kun je het bovenprofiel er bij pakken. Deze komt net als het onderprofiel in de tuinpaal te haken en sluit netjes over de laatste schuttingplank en zal komen te klemmen onder het afdekkapje.

Aluminium bovenprofiel voor composiet schutting

Optioneel: Wanneer je de tuinpaal verder boven de schutting uit laat steken, kan de sleuf van de tuinpaal afgewerkt worden. Hiervoor gebruik je de afdekstrip voor onze aluminium tuinpalen. Deze schuif je netjes in de tuinpaal, net als de stopper. Deze wordt niet vast geschroefd, maar zal klemmen onder het afdekkapje.

Werk de sleuf van de tuinpaal netjes af

Stap 7 – Het laatste stukje

Aangekomen bij het laatste tuinscherm zul je zien dat deze ingekort zal moeten worden. Het inkorten van de schuttingplanken kan eenvoudig en snel gedaan worden met een afkortzaag en fijn zaagblad. Hetzelfde geldt voor het aluminium onder- en bovenprofiel.

Wanneer je klaar bent met het inkorten en opstapelen van de laatste schuttingplanken, kunnen de afdekkapjes op de tuinpalen geplaatst worden. Je kunt nu genieten van jouw nieuwe, onderhoudsvrije schutting.

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Instructies.

Composiet schutting zwart - composiet

Composiet schutting

Lees meer over het plaatsen van onze composiet schutting met vlakke schuttingplank met houtnerf.

Composiet schutting rhombus

Voor het plaatsen van onze composiet schutting met rhombus profiel lees je deze instructie.

Premium Composiet Schutting Rhombus Eiken - composiet

Premium Composiet Schutting

Lees meer over het plaatsen van onze Premium Composiet schutting.

Premium Composiet Tuindeur Eiken - composiet

Premium Composiet tuindeur

Het monteren van een tuindeur doe je met twee personen. Hoe je dat doet lees je hier.

Sample vlonderplank massief bruin/teak - composiet

Vlonderplanken

Hier vind je de instructie voor het monteren van onze massieve vlonderplanken.

Rhombus gevelbekleding Teak kwaliteit premium

Premium rabatdelen rhombus

Onze premium rabatdelen monteer je met montageclips. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Rabatdeel rhombus teak - composiet

Rhombus rabatdelen

Onze standaard rabatdelen met rhombusprofiel monteer je met schroeven. Goed voorboren dus. De hele instructie lees je hier.

Rabatdeel traditioneel zwart - composiet

Traditionele rabatdelen

Het monteren van onze traditionele rabatdelen gaat razendsnel. Lees vooraf wel deze montagesinstructie.

Schutting helder glas horizontaal - composiet

Schutting glas horizontaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.

Schutting mat glas verticaal - composiet

Schutting glas verticaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.