Zelf een vlonder maken? Een handig stappenplan!

Wil je zelf een houtcomposiet vlonder maken? Een goede voorbereiding is hiervoor zeer belangrijk, ga dus niet te snel van start. Hoewel het erg eenvoudig is om zelf een vlonderterras te maken, is het goed je zelf eerst in te lezen over de montage. Een goed begin is namelijk het halve werk. Wij helpen je graag op weg zodat jij straks kan pronken met jouw zelfgemaakte vlonderterras met onze Compoziet vlonderplanken.

 

Wat heb ik nodig voor het plaatsen van een vlonder?

Om zelf een vlonderterras te maken zijn er verschillende producten nodig. Naast de vlonderplanken heb je in ieder geval montageclips nodig. Daarin zit nog verschil tussen startclips, tussenclips en eindclips. Meer over de clips lees je bij de veelgestelde vragen. De vlonderplanken monteer je op onderbalken. Wij leveren deze in hout composiet, maar je kunt er ook voor kiezen om een onderconstructie van hout of aluminium te maken. Ga je voor een volledige houtcomposiet combinatie? Bestel dan onze complete vlonderpakketten.

Op de ondergrond zul je niet moeten besparen. Dit is de basis van jouw terras en het is dus belangrijk dat deze stevig en stabiel is. Hiervoor leveren wij al extra stevige onderbalken. Voor onder de onderbalken zijn er rubber tegels benodigd, ook wel bekend als granulaattegels. Deze zorgen voor ventilatie onder de onderbalken door, hinderen de afwatering niet en zorgen ervoor dat het vlonderterras stabieler komt te liggen. 

Onder het terras plaats je (optioneel) anti-worteldoek, om te voorkomen dat er ongewenst onkruid onder het terras kan groeien. De zijkanten van het terras kunnen, indien gewenst, netjes afgewerkt worden met bijpassende afwerklijsten.

Je hebt voor de montage natuurlijk ook gereedschap nodig. Vlonderplanken moeten vaak ingekort worden, dit doe je het best met een afkortzaag en fijn vertand zaagblad. Een schroefmachine gebruik je voor het monteren van de montageclips.

Een opsomming van de benodigde materialen en gereedschappen:

Hulp nodig bij het bepalen van alle benodigde materialen en hoeveelheden? Neem contact met ons op of vraag een uitgewerkte offerte aan.

 

Stap 1 - De basis van het vlonderterras

De basis van het vlonderterras is het belangrijkst voor jarenlang plezier zonder onderhoud. Zorg allereerst voor een stabiele en vlakke ondergrond en leg hierover het anti-worteldoek. Je kunt ook tegels of klinkers neerleggen als je niet over een verharde ondergrond beschikt. Zorg er dan voor dat er niet meer dan 35 centimeter tussen de tegels zit zodat de overspanning van de onderbalken niet te groot wordt.

Leg de onderbalken vervolgens uit, onder licht afschot van een halve tot een hele centimeter per meter, met een maximale hart op hart afstand van 35 centimeter. Houd er rekening mee dat de vlonderplanken straks in tegengestelde richting (haaks) op de onderbalken worden geschroefd. Onder de onderbalken leg je om de 35 a 40 centimeter een rubber tegel.

Let op: Onderbalken mogen nooit direct in of op het zand gelegd worden.

 

Stap 2 - Het monteren van de vlonderplanken

Zodra de basis ligt, kun je beginnen met het monteren van de vlonderplanken. Voordat de eerste plank gemonteerd wordt, zullen de startclips bevestigd moeten worden op het punt waar je gaat beginnen met de montage van de eerste vlonderplank. De startclips monteer je op elke onderbalk. Vervolgens schuif je de eerste vlonderplank hier tegenaan.

Wanneer je de eerste vlonderplank tegen de startclips aan hebt liggen, kan deze met de metalen montageclips vast gezet worden. Je drukt de montageclip in de zijkant van de vlonderplank en schroeft deze vast aan de onderbalk. De volgende vlonderplank schuif je hier tegenaan en zet je ook weer vast met montageclips op elke onderbalk. Zo ga je door tot aan de laatste vlonderplank.

Tip: Om te voorkomen dat de vlonderplanken gaan schuiven kun je de montageclip in het midden van de vlonderplank met een tangetje aanknijpen voordat je de vlonderplank erin schuift. Zo fixeer je de plank in het midden van de planklengte. Zo zorg je er ook voor dat de plank naar beide zijden toe gaat werken (uitzetten en krimpen). Leg je twee planklentes tegen elkaar aan, fixeer dan de planken op de plek waar ze met de kopse kanten bij elkaar komen. Zo zorg je ervoor dat beide planken naar 'buiten' werken. 

Eenmaal aangekomen bij de laatste vlonderplank maak je gebruik van de eindclips. Ook deze vallen weer in dezelfde groef als de eerder gebruikte clips, maar deze schroef je vast op de kopse kant van de onderbalk. Dit is een precisiewerkje. Je zult namelijk aan de kopse kant van de onderbalk een fijn gaatje moeten voorboren. Neem hiervoor een drie millimeter boor.

Worden de vlonderplanken in het verlengde van elkaar gelegd? Houd dan rekening met een krimpvoeg op de kopse kant van de vlonderplanken van minimaal vijf mm. Bij grotere terrassen dan zes meter geldt er een ander legadvies.

 

Stap 3 - Montage van de afwerklijsten

De vlonderplanken zijn gemonteerd en het terras is bijna klaar. De zijkanten van het terras wil je nu netjes afwerken en dat doe je met de bijpassende afwerklijsten. Onze afwerklijsten hebben standaard een lengte van 400 centimeter en een hoogte van 13,8 centimeter. Wij raden aan om deze lijsten te halveren zodat je er 800 centimeter mee kunt afwerken.

Bij het monteren van de afwerklijsten is het belangrijk dat de bovenzijde van de afwerklijst aansluit op de bovenzijde van de vlonderplank. Onder de afwerklijst is het raadzaam om een ruimte van ongeveer een centimeter vrij te houden voor een goede ventilatie onder het terras. Het monteren van de afwerklijsten kan met behulp van schroeven. Boor de afwerklijst even voor op het punt waar deze vast gezet moet worden op de onderbalk en schroef deze vast. 

Instructies.

Composiet schutting zwart - composiet

Composiet schutting

Lees meer over het plaatsen van onze composiet schutting met vlakke schuttingplank met houtnerf.

Composiet schutting rhombus

Voor het plaatsen van onze composiet schutting met rhombus profiel lees je deze instructie.

Premium Composiet Schutting Rhombus Eiken - composiet

Premium Composiet Schutting

Lees meer over het plaatsen van onze Premium Composiet schutting.

Premium Composiet Tuindeur Eiken - composiet

Premium Composiet tuindeur

Het monteren van een tuindeur doe je met twee personen. Hoe je dat doet lees je hier.

Sample vlonderplank massief bruin/teak - composiet

Vlonderplanken

Hier vind je de instructie voor het monteren van onze massieve vlonderplanken.

Rhombus gevelbekleding Teak kwaliteit premium

Premium rabatdelen rhombus

Onze premium rabatdelen monteer je met montageclips. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Rabatdeel rhombus teak - composiet

Rhombus rabatdelen

Onze standaard rabatdelen met rhombusprofiel monteer je met schroeven. Goed voorboren dus. De hele instructie lees je hier.

Rabatdeel traditioneel zwart - composiet

Traditionele rabatdelen

Het monteren van onze traditionele rabatdelen gaat razendsnel. Lees vooraf wel deze montagesinstructie.

Schutting helder glas horizontaal - composiet

Schutting glas horizontaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.

Schutting mat glas verticaal - composiet

Schutting glas verticaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.