Hoe wordt houtcomposiet gemaakt?

Houtcomposiet is een relatief nieuw materiaal dat de laatste jaren steeds populairder wordt in de tuinbouwsector. Het is een duurzaam alternatief voor traditioneel hout en biedt veel voordelen, zoals een lange levensduur en weinig onderhoud. Maar hoe wordt houtcomposiet eigenlijk gemaakt? In deze blog leggen we het uit.

Houtcomposiet is een mengsel van houtvezels en kunststof. De houtvezels worden verkregen uit resthout, zoals zaagsel en houtsnippers, en worden vermengd met polyethyleen of polypropyleen kunststof. Dit mengsel wordt onder hoge druk en temperatuur samengeperst tot planken of profielen die gebruikt kunnen worden als tuinmaterialen, zoals schuttingen, vlonderplanken en gevelbekleding.

Het mengproces is cruciaal voor de kwaliteit van het houtcomposiet. De verhouding tussen de houtvezels en kunststof moet precies goed zijn om een sterk en duurzaam materiaal te krijgen. De houtvezels zorgen voor de natuurlijke uitstraling van het materiaal en de kunststof zorgt voor de stevigheid en duurzaamheid.

Een belangrijk aspect van houtcomposiet is de co-extrusie beschermlaag. Dit is een extra laag die tijdens het productieproces wordt toegevoegd om het materiaal te beschermen tegen UV-straling en verkleuring. De beschermlaag is meestal gemaakt van polyethyleen en wordt tijdens het productieproces op de planken aangebracht.

Het resultaat van dit proces is een sterk en duurzaam materiaal dat eruitziet als hout, maar veel minder onderhoud vereist. Houtcomposiet is bestand tegen vocht, rot en insecten en hoeft niet te worden behandeld met beits of olie. Het is ook een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout, omdat het gemaakt wordt van gerecycled hout en kunststof.

Bij Compoziet, importeur en leverancier van houtcomposiet tuinmaterialen, zijn de planken en profielen in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Het materiaal kan gemakkelijk worden bewerkt en gemonteerd.

In conclusie is houtcomposiet een innovatief en duurzaam alternatief voor traditioneel hout. Het wordt geproduceerd door houtvezels en kunststof te mengen onder hoge druk en temperatuur. De co-extrusie beschermlaag biedt extra bescherming tegen UV-straling en verkleuring. Compoziet biedt verschillende kleuren en maten van houtcomposiet tuinmaterialen aan die gemakkelijk te installeren en te onderhouden zijn.

Meer blogs