Montage instructies

Monteren.

Het monteren van houtcomposiet tuinmaterialen is niet moeilijk. Iedereen kan het mits je de juiste voorbereidingen treft en je de juiste gereedschappen bij de hand hebt. Voor al onze productgroepen hebben wij een aparte montage instructie opgesteld (zie hieronder). Ook vind je op deze pagina algemene aandachtspunten voor het werken met houtcomposiet.

Hulp nodig bij de montage? Hier lees je meer over onze montageservice.

Zagen.

Het verwerken van houtcomposiet is goed te vergelijken met natuurlijk hout. Het laat zich makkelijk en strak bewerken met een houtzaag met fijne vertanding. Voor het inkorten van planken werkt een afkortzaag het makkelijkst en snelst. Voor het uitzagen van kleine hoekjes of rondingen gebruik je een decoupeerzaag. Houtcomposiet splintert niet, maar toch adviseren wij om werkhandschoenen te gebruiken. Uiteraard maak je gebruik van gehoorbescherming en een beschermende bril. Zeker als je aluminium delen gaat inkorten.

Temperatuur.

Houd er rekening mee dat houtcomposiet tuinmaterialen kunnen uitzetten bij warmte. Dit betekent dus ook dat de materialen krimpen in de winter. Concreet betekent dit dat je bij het monteren op een warme dag een minder grote dilatatievoeg kunt aanhouden. Dit geldt met name voor rabatdelen en vlonderplanken. Op het moment dat de temperatuur normaliseert zal de voeg wat groter worden. Houd er rekening mee dat bij een planklengte van vier meter de totale werking wel twee centimeter kan zijn.

Boren.

Houtcomposiet werkt net zoals normaal hout. Dat is geen probleem, zolang de materialen maar niet voor 100 procent gefixeerd worden. Bij vlonderplanken zorgen de montageclips ervoor dat de vlonderplank kan uitzetten en krimpen. Zou je deze planken helemaal doorboren met schroeven, dan is die ruimte er niet. Gebruik je (plaatselijk) een schroef om houtcomposiet te fixeren, boor dan een ruim gat met een houtboor en zet de schroef handvast. Zo zorg je dat er enige werking van het materiaal kan plaatsvinden zonder dat het scheurt. 

Afschot.

Voor een vlonderterras is afschot altijd prettig omdat hemelwater niet op de planken blijft staan. Voor de levensduur van het terras is het niet van belang. Kies je voor vlonderplanken met holle kamers en holle onderbalken, zorg dan altijd voor voldoende afschot. 

Samen.

Wat je ook monteert, doe het samen. Onze massieve vlonderplanken zijn erg zwaar. Om die netjes te zagen heb je echt een extra paar handen nodig. Ook het plaatsen van een schutting doe je liever niet alleen. Je wilt tenslotte dat het allemaal in een rechte lijn en op gelijke hoogte komt te staan. 

 

Instructies.

Composiet schutting zwart - composiet

Composiet schutting

Lees meer over het plaatsen van onze composiet schutting met vlakke schuttingplank met houtnerf.

Composiet schutting rhombus

Voor het plaatsen van onze composiet schutting met rhombus profiel lees je deze instructie.

Premium Composiet Schutting Rhombus Eiken - composiet

Premium Composiet Schutting

Lees meer over het plaatsen van onze Premium Composiet schutting.

Premium Composiet Tuindeur Eiken - composiet

Premium Composiet tuindeur

Het monteren van een tuindeur doe je met twee personen. Hoe je dat doet lees je hier.

Sample vlonderplank massief bruin/teak - composiet

Vlonderplanken

Hier vind je de instructie voor het monteren van onze massieve vlonderplanken.

Rhombus gevelbekleding Teak kwaliteit premium

Premium rabatdelen rhombus

Onze premium rabatdelen monteer je met montageclips. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Rabatdeel rhombus teak - composiet

Rhombus rabatdelen

Onze standaard rabatdelen met rhombusprofiel monteer je met schroeven. Goed voorboren dus. De hele instructie lees je hier.

Rabatdeel traditioneel zwart - composiet

Traditionele rabatdelen

Het monteren van onze traditionele rabatdelen gaat razendsnel. Lees vooraf wel deze montagesinstructie.

Schutting helder glas horizontaal - composiet

Schutting glas horizontaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.

Schutting mat glas verticaal - composiet

Schutting glas verticaal

Onze glazen windschermen zijn oersterk, maar moeten wel kundig gemonteerd worden. De instructievideo voor horizontale plaatsing vind je hier.